Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2007 00:09 - Помпей- част първа
Автор: tessy Категория: Туризъм   
Прочетен: 9613 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2007 01:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера най- после се грабнахме с моята приятелка и отидохме на Помпей. Тъй като разказът ми се очертава да е дълъг и с много снимки (направила съм повече от триста, ще избера най- хубавите), ще го разделя на две части. Тук ще намерите част първа.

Станахме много рано- в 4 ч. за да можем към осем, осем и половина да сме там. Взехме Circumvesuviana- та и след 15 спирки бяхме там.

Бе рано, Помпей отваря за посещения в осем и половина, така че решихме да направим една обиколка и да видим това- онова от новия град. Купихме си пътеводител на града вътре, тъй като стария град е доста големичък и има какво да се види. Доста от нещата трябва да се знаят предварително къде са, за да не се пропуснат.

В Помпей може да се влезе от общо осем врати, които няма да изреждам поименно. Ние влязохме от Porta Nocera, която е леко встрани от централния вход.  Там, където е тя, обаче има интересни неща, но доста пръснати.
По принцип Помпей може да се разгледа за 2- 4 часа, ако се направи бърз тур само в централната част, и за цял ден, ако в тура се включи и тази част, която посетихме първо ние. Но така или иначе нашето намерение беше точно такова, да видим всичко.
Всичко така и така не можахме да видим, тъй като някои от основните къщи бяха заключени, имаше даже цели улици затворени, предполагам, че продължават да правят разкопки в тези части. Само едно нещо сме пропуснали, несъзнателно и по наша вина, и то е така наречения "Бежански дом". Там са останките на тринадесет човека, загинали при опита си за бягство от града. Този пропуск се надявам да  поправя при следващото си посещение.

В тази част, където се намирахме, са разположени амфитеатъра  и Palestra grande ( на български спортна зала, но представлява открито пространство). Снимки:

image

image

След тези две по- големи забележителности продължихме по една централна улица, по която също имаше доста неща за гледане. Няма да изреждам всяка къща поотделно, макар че в повечето имаше много красиви неща за виждане. Ето няколко снимки:

image

image

image
 
image

Страхотно е усещането да си в тези къщи, да си представиш как са живяли в него период, как са загинали, как всичко се е съхранило и
ти можеш да го видиш и почувстваш. Помпей е единствен по рода си в цял свят и според мен трябва да се види. Може би усещането е подобно, когато се наблюдават разкопките в Гърция и Турция, това може да каже някой, който ги е видял и двете и да направи сравнението, аз обаче не съм. Но знанието за гибелта на Помпей го прави различен и уникален. В близост до Помпей се намира Ерколано, където също се правят разкопки, защото града е унищожен също при изригването на вулкана, но с разликата, че го залива морето.

Помпей е бил открит, когато през 1594- 1600 г.
архитектът Доменико Фонтана започва копаенето на канал за да отклони реката Сарно към фабриките за оръжие в Торре Анунцията. По време на неговата конструкция е открит за първи път древният Помпей.

След това посетихме големия и малкия театър. Снимки:

image

image

image

 В големия се организират концерти през лятото, и както виждате и в момента царят приготовления. С навлизането в централната част, започнахме да срещаме все повече туристи. Всички миришещи на плажно масло, по- голямата част английскоговорящи и бели като току- що паднал сняг. Стана ми смешно, но в края на нашия тур, когато си дадох
сметка, че и аз съм изгоряла от слънцето, разбрах, че са имали право да се намажат с плажно масло :).  Мен нямаше кой да ме предупреди, а не съобразих, че ще сме цял ден под жарещите лъчи на слънцето. Мислих да си взема поне сламената шапка, но в бързината сутринта я забравих.

Обиколката продължи с централната част. Тук са храмовете на боговете, базиликата, административните сгради, лечебните бани, форума:

image

image

image

image

Също така тук е изложена голяма част от намерената посуда,части от колони и орнаменти, някои тела и т. н. :

image

image

След това спряхме да хапнем някой и друг сандвич, тъй като бе обяд. Спряхме до къщата на Фабио Руфо, която за съжаление бе затворена. Тя се намира в по- високата част на Помпей и се вижда морето оттам. Представете си лекия ветрец, който подухваше.


Следва част втора: тук.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Много интересно!
19.06.2007 11:05
Jones, взе ми думите от устата и за Херкулан и за похапването, споменато точно под тази снимка :)
Сега ще видя и продължението.
Поздрави :)))
цитирай
2. ideaisis - :)))
19.06.2007 14:22
чудесна екскурзия сте си направили и много хубаво ни го разказваш:) аз само отдалече съм гледала Помпей и честно казано ме побиват малко тръпки като си го представя. Но никога не съм знаела, че е бил толкова голям град, че даже и с няколко театъра.
цитирай
3. tessy - хей, тера, джоунс,
19.06.2007 18:32
ние не сме обядвали до овъглените им тела, просто така се е паднало написаното отдолу тази снимка. Нямам снимка на къщата на Фабио Руфо. :)))
Благодаря на всички за коментарите.
цитирай
4. анонимен - Благодаря, че показвате толкова интересни неща!
28.06.2007 01:16
Никога не съм била там. Много е интерсно. Коментара е кратък и точен. Благораря Ви.
цитирай
5. анонимен - Помпей и Херкулан
05.10.2007 11:13
Двата града - Помпей и Херкулан - са загинали в един и същи момент.Разликата е, че докато Помпей е бил залят от лава, Херкулан е бил засипан от вулканична пепел и кал.Това е създало илюзията, че хората могат да се спасят.Побягнали са към морето където са намерени, при разкопките, над 120 тела. Истината е, че вдишвайки вулканичната пепел, те не са имали никакви шансове .За сметка на това, калта, която е заляла града го е консервирала и, за разлика от Помпей, той е много по-запазен - включително и вторите етажи на къщите. Градът е бил погребан под 18 метра кал.Ако се интересувате мога да ви изпратя снимки.
цитирай
6. gempeca - BRAVO
28.08.2009 02:20
ZDR,ZA MEN LI4NO TOZI GRAD E NAI VELIKIQ NA SVETA ,JIVQL SAM 6 GODINI TAM
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tessy
Категория: Тя и той
Прочетен: 572449
Постинги: 130
Коментари: 563
Гласове: 3592
Архив