Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2007 00:15 - Случки в Италия, които не биха ми се случили никога в България
Автор: tessy Категория: Тя и той   
Прочетен: 12284 Коментари: 30 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Случки в Италия, които никога не биха могли да ми се случат в България

Част Първа


Тук ще разкажа за няколко случки ( забавни и не толкова), които никога не би било възможно да ми се случат в България.


  1. Тук малко след новогодишните празници има карнавал. Не знам този празник на какво е символ, но имат ужасна традиция- да се замерят с яйца и да се пръскат със спрейове.

    Отивайки на гости на една приятелка, вървейки си спокойно по улицата и слушайки мп3- то си не забелязах групата деца, които бяха зад мен. За броени минути бях с коса цялата в някакъв спрей като пяна за коса и размазано яйце. Няма да описвам състоянието на бялото ми яке и дългата ми коса. Няма да описвам ужаса и безсилието, което ме обзеха в този момент. Няма и да споменавам как стигнах до моята приятелка без яке (а беше студено, мамка му) и със шал, омотан около главата. Там успях да се измия и да науча за този варварски карнавал. Странни традиции и странен начин да се забавляваш. И колко жетрви :)))))))

  2. Прибирайки се към дома в неделя следобед (ранен следобед), спира кола до мен и нормално изглеждащ мъж на средна възраст ми иска огънче. Учтиво му подавам, изчаквам да запали и после си го прибирам. Последва покана да се кача в колата и да ме откара, накъдето съм тръгнала. Следва отказ от моя страна и забързан ход. Той ме следва известно време и после се отказа.

    Защо се получи така? Да не си помислите, че е заради предизвикателното ми облекло, нищо подобно. Облечена бях с дънки и яке. Неделя е почивен ден, по улиците няма коли, камо ли хора. А и тук не могат да се видят много млади жени по улиците. Факт. Никоя тяхна жена не върви сама и пеша. А и тук мъжете не стоят безсилни да гледат, опитват винаги...

  3. Никога не би ми се случило в България, мъж на средната възраст от 70 години да ми прави мръснишки предложения. Тук ми се случи! И то цели двама!!! Дали, защото в България се остарява по- бързо или тукашните мъже имат повишено либидо и мнение за себе си (по- скоро на второто второто:) ). Няма да отварям дискусия по въпроса какво е способен да направи в леглото на тази възраст, но според мен е срамно мъж на годините на дядо ми да ми прави предложения със сексуален характер.

  4. За това, което ще посоча тук не съм толкова сигурна, че не мога да го видя и в България, но поне досега не съм. Не съм виждала в България нито една просякиня да проси с кукла, представяйки я за детето си. Това го видях в Рим. Вероятно просякинята беше румънска циганка (тук са невероятно много) и не знам какво си е мислела, че прави. Може би се опитваше да докара малко съжаление, но така според мен си докарва само отвращение от мисълта, докъде могат да стигнат...

  5. Относно незнанието на живеещите тук и непознаването на околния свят. Ще посоча само част от въпросите, които са ми задавали.

    - В България телевизори имате ли?

    - Вие сте близо до Русия, нали?

    - В България пастата с какво я ядете?

    - Ама България в Европа ли е?

    - Защо след като имаш къща и земя си дошла да работиш тук?

    - Италианският език е много лесен, нали? ( За всички, които си мислят така- само така изглежда на първо четене).

    - Вашия език е като гръцкия, нали?

    Следва...



Тагове:   България,   Италия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pill - ***
28.01.2007 03:04
С тия културни различия винаги можеш да станеш за резил :)
цитирай
2. streetsmart - По точка 3 - на мен ми се е случвало :)
28.01.2007 08:54
За чест на господина, държа се възпитано, макар да беше досаден :)
По точка 2 - ми, и това ми се е случвало. Но съм съгласна, нашите мъже са много по-пасивни от южняците. Лично за мен сравнението е с гърците - там, ако за 30-минутна разходка по крайбрежието не получех поне 2 оферти, знаех, че имам нещо скъсано по мен и затова ме отбягват. Такива са си южняците - не оставят жена да се самотлясва :)
цитирай
3. thomas - За карнавала - ок, явна варварщина.
28.01.2007 10:38
За всичко останало - явно по улиците в България не ти се е случвало да се разхождаш сама. Вярно, тук предложения не се правят толкова с думи - много повече с действия, от които после ще ти остане само безполезното хленчене в полицията и ненаказани извършители, дори и да успееш да ги опишеш така, че да бъдат заловени. Много идеализираш България нещо ;-)

А по въпроса за непознаването ни - можем ли да виним някой, освен себе си? И това, че сме лоши към чужденците, нищо че се правим на много дружелюбни и гостоприемни. Вярно, надали най-интелигентните са ти задали въпроса за телевизора, но начините, по които хората виждат мизерията, са различни според културата им. За близостта с Русия - също е логично да сме близо до "големия си брат", нали? Що се отнася до това, че българския прилича на гръцкия - ми на тях и двата са им еднакво различни от италианския, така че може и да им приличат. Нали и на английски има израз "it looks Greek to me" - т.е. абсолютно неразбираемо ми е.
цитирай
4. tessy - извинявай, thomas,
28.01.2007 14:56
но в България ми се е случвало доста често да се разхождам сама. Да не говорим, че в родния ми град съм се разхождала и много късно вечер сама и нищо не ми се е случило, нещо, което никога не бих си позволила да направя тук. Не случайно тук момичетата излизат по дискотеки винаги придружени от момчета, просто престъпността е много голяма. По- голяма от тази в България със сигурност.
Относно гръцкия език си в голяма грешка, тъй като голяма част от италианците са изучавали старогръцки в училище (другата част изучават латински). Да допълним, и че в античността тук са се подвизавали гърците... И че в гръцкия език и сега има много думи, сходни с италианските.
Никак не идиеализирам България, просто споделих случки, но ме подразни очевидно прекалено ласкавото ти мнение за "извън България".
цитирай
5. thomas - И ти извинявай, ама няма да се съглася ;-)
28.01.2007 15:22
Така както си се разхождала по улиците на родния си град, така вземи да се разхождаш по улиците на някой друг град, по възможност малък. И тогава гледай как ще се отнасят с тебе. Що се отнася до това как се отнасят с теб в Италия, ти там си българка, а за тях това означава почти сигурно проститутка (в по-добрия случай манекенка, но това не променя предназначението, а в най-добрия - жена, която е тръгнала да се уреди с по-заможен мъж в една по-богата страна). На всичко отгоре, за това какво те си мислят, че си ти, отново не са виновни италианците, а българите, защото преобладаващата част в Италия са от точно тези 3 категории. Последната възможност е да си се разхождала в квартал, в който хората не са от правилната за теб социална група.
Ласкавото ми мнение за извън България е резултат от доста богатия ми и постоянно обогатяван опит там, както и от всичко, което виждам в България.
Относно престъпността, нали не говориш сериозно!? Вземи и погледай по телевизията какво се случва всеки ден у нас, послушай и разкази на хора, които познаваш - за разбити коли, за откраднати лични вещио - не вярвам даже и в Италия, която не е пример за ред, да се случват и 20% от гадостите, които могат да ти се случат тук.
Но разбира се, щом си решила, че да си нащрек и зле настроена е твоят начин да чувстваш повече сигурност - бъди такава! ;-)
цитирай
6. tessy - е тука вече, thomas, се оля,
28.01.2007 17:21
първо изобщо не им е такова мнението тук за нас, за тях сме просто чужденци дошли да работят тук, всички други мнения, които си засегнал (проститутка, манекенка, дошла да се ожени и т.н. ) са много малък процент. Относно квартала, в който съм се разхождала- е един от най- богатите и спокойните в Неапол.
Относно престъпността ГОВОРЯ СЪВСЕМ СЕРИОЗНО, наблюдавайки всеки ден черната им хроника. Аз поне не съм чувала за много случаи в Бг, в които майка да убива собственото си дете, защото плаче; съседи да убиват цяло едно семемйство, защото видите ли съседката имала главоболие, а детето плачело... няма да продължавам, това са малка част от случаите. Може би ще им отделя отделен пост.
Съвсем не съм настроена да те убеждавам, колко хубаво място е Бг, нито съм зле настроена или нащрек както си се изразил ти. Не чувствам сигурност нито тук, нито в България. Просто се дразня, когато се прехласваме по чуждото, а не виждаме собственото...
Rispect...
цитирай
7. vesan - Напълно съм съгласен с теб, tessy!
29.01.2007 16:29
Боли ме от нихилизма на хора, като thomas, от тяхната невероятна способност да виждат всичко българско в черно, и всичко чуждо в светли тонове. Разбира се, че в България има престъпност, мафия, корупция, некадърни политици, мизерия и куп друга отврат, но я има и в другите страни. Поне за Великобритания мога да го кажа със сигурност! Само че, я се опитай да кажеш подобно нещо на един англичанин... просто в най-добрия случай студено няма да се съгласи с теб. А тук накъдето и да се обърнеш, всеки ръмжи; - Българска работа... ние не ставаме за нищо друго освен за сутеньори, наркотрафиканти, проститутки и пр.
цитирай
8. tessy - vesan
29.01.2007 20:40
Благодаря ти, и аз съм съгласна с теб. Те и италианците никога няма да си признаят, че държавата им има проблеми.
Поздрави.
цитирай
9. sashetu - :)
30.01.2007 21:24
мила Теси смея да ти противореча по точка 4 виждала съм, дори на няколко пъти! Веднъж се опита да измами нас, които бяхме ужасно много, почти извън града бяхме до Метро (говоря за гр.Русе..) и .. бутнахме "бебето", "то" падна и видяхме, че става дума за кукла увита в пелени.
УжАС!
цитирай
10. tessy - Възможно е да го има и у нас,sashetu,
30.01.2007 21:50
както казах аз лично не съм го виждала, но и не твърдя, че не е възможно и в Бг. Те са толкова изобретателни, че никак не е за чудене, но това "бебе" се виждаше така ясно, че е кукла...
цитирай
11. sashetu - ..
30.01.2007 21:55
Теси, мила това "бебе" при нас ни стана странно, че не плаче затова бутнахме и тя "го" изтърва... и "то" се оказа кукла..
да, от циганите всичко може да очакваме и навсякъде..
цитирай
12. thomas - Не, НИЕ сме изобретателни ;-) и комшиите ни ;-)
30.01.2007 21:56
Не напразно на всяка шашма точно в Италия й викат "българския номер" - примерно това шофьорите да си слагат в камерата на хладилника апаратите с фискална памет на такситата, за да се изтрие паметта и после да платят по-малко данъци.

Както и сама казваш, тези просяци, дето си ги видяла в Италия, не са били жители на Северна Италия, а или румънски, или български мангали. Същите откраднаха и GSM-а от ръката на един познат в Париж - оказа се пак румънско цигане, което той хвана на петата секунда, но то беше успяло вече да подаде телефона на някой друг.

Дори и Германия днес не е това, което беше преди десетина години - от година на година става по-мръсничка и с повече проблеми. Но причината не е в германците, а в имигрантите.
цитирай
13. анонимен - Българките в Италия са праведни ...
01.02.2007 22:40
Българките в Италия са праведни като монахини, изобщо не правят секс, а камо ли срещу пари!
Как може да пишете такива лоши неща по адрес на авторката на блога!
цитирай
14. tessy - анонимен 13, какво знаеш ти за българките в Италия?
01.02.2007 23:18
И естествено, че българките в Италия (както и във всички други страни) правят секс, но го правят, която както и изнася. Все пак всеки си има личен живот и право на избор. Моят път не е тоя, който може би си мислиш, че е... но не ме и интересува какво мислиш...
цитирай
15. анонимен - Италианците по- добри ли са от Ганьо ...
03.02.2007 13:38
Италианците по- добри ли са от Ганьо Балкански в кревата, какви наблюдения имаш по темата?
цитирай
16. blackroses - все едно е къде си и от къде идваш
09.02.2007 15:17
Важното е да се чувстваш добре.
Поживей известно време в България и ще намериш за какво да критикуваш и този си живот.
когато преди време се върнах от чужбина мразех всички чужденци и за нищо на света не бих се върнала отново при безумния им начин на живот и мислене.
Днес си мисля какво правя тук с трудов договор и осигуровки, но за какво.
Истината е, че искам пак да замина. Ей така за забавление, против скуката от ежедневието.
най - смешно ми беше в посолството, когато си получавах работната визата и посланника ми задава куп въпроси, между които дали случайно не съм бременна и да искам да родя детето си в Гърция. Идеята беше, че с гражданството на детето, автоматично получавам гражданство и аз.
Каква наглост, все едно имам нужда от тяхното гражданство.
цитирай
17. streetsmart - Малко встрани от темата,
10.02.2007 07:02
но това за гражданството в Гърция е пълна глупост - Гърция просто не дава гражданство на такова основание. Вече май дори и Щатите не дават. И посланикът го знае много добре, та по-скоро е искал да се изгаври с теб, защото някои чужденки не са наясно с възможностите си.
Но ти си го разбрала и сама, вярвам.
цитирай
18. tessy - то аз и за тук съм чувала същото, че уж давали гражданство
10.02.2007 09:22
но не е вярно. Детето става техен гражданин да, но ти не. Майката получава някакви права, но не е гражданство това.
цитирай
19. streetsmart - В Гърция детето става гражданин на страната,
10.02.2007 17:35
ако го признае баща-грък. И тогава майката може съвсем реално да го загуби при един развод, или ако изобщо не са женени. Толкоз за правата на човека :)
цитирай
20. thomas - Какво им е тук на правата на човека?!
10.02.2007 19:42
Чии права виждаш нарушени в този случай? "Ако го признае баща-грък". Т.е. ако се съгласи да го признае. Ако майката не посочи такъв или посочи, но той не го признае, даже и детето не получава гражданство, какво остава за майката. Ако пък тя се омъжи за бащата, сигурно и тя ще получи гражданство, макар и може би не веднага.
Нее виждам нещо в закона да кара майката насила да прави това.
Теб какво те притеснява в написаното?
цитирай
21. streetsmart - thomas
11.02.2007 06:42
Въпросът не е в получаването или не на гражданство, а във възможността на една майка да загуби детето си, когато не е гражданин на държавата, в която го е родила. И не, тя не получава гражданство - нито веднага, нито по-късно.
Tessy, извинявай, няма повече да отклонявам дискусията в блога ти :)
цитирай
22. tessy - streetsmart
11.02.2007 21:46
не се притенсявай, пишете си, водете си дискусията... всеки има право да си изрази собственото мнение.
цитирай
23. анонимен - беше доста гадничко. Но сега пак бих ...
12.02.2007 09:29
беше доста гадничко.
Но сега пак бих излязла навън, ей така за купона, само че на някое по - топло място.
цитирай
24. blackroses - Нямам добри спомени...
13.02.2007 08:27
Може би съм била малка и наивна.
Но нямам и много добри преживявания и тук в България. Осигуровките ми потъват кой знае къде, а да не говорим за заплатата.
Да все още мисля така. Може би съм авантюриска, но така ми харесва.
цитирай
25. blackroses - `анонимен`
13.02.2007 08:35
следващия път ми кажи, какво точно не разбра, че ме копна.
цитирай
26. анонимен - Za Thomas
15.02.2007 13:59
Ei nederast nihilisti4en /niamam nishto protiv geiovete...molia,molia/ kopeldak takav....!!! Pone pishi sas BG-imeto si be!!!
Stanimir
цитирай
27. анонимен - za blackroses.blog.bg/
15.02.2007 14:22
Oh kak ne moga da ponasiam takiva tapi-par4eta…..Nemoga da razbera kakvo iska da ni kage tazi caca…Mogebi ot visotata ili dale4inata na svoeto “prisastvie” neshto kazva…..no kakvo??? Mrazia takiva ,koito sa si tragnali ot tuk da si pozvoliavat dori da imat mnenie za tova koeto stava tuk!!! Basta! Nie sme tuk I vodime voinata za sazdavane na gragdansko obshtestvo tuk a ne tam!! Vie ste tam I ne ni draznete ako obi4ate….Ve4e vsi4ko znaete,ve4e vsi4ko vi e jsno sled kato ste tam…. Nishto ne znaete !!! Svobodata traiabva da se ustoiava vseki den vsiaka minuta! A vie dezertirahte! A sega I mnenieto so kazvate !!! Nahalnici!!!
цитирай
28. blackroses - ~анонимен~
16.02.2007 08:52
Хокаш другите, а ти не се индетифицираш, може би, за да се дистанцираш от репликите си, когато не са ти удобни.
Все ми е едно какво ми пишат някакви анонимни, можеш да използваш кирилица щом си такъв родолюб.
Създавай си градското общество, колкото искаш и си живей в него, но много скоро ще осъзнаеш как никой не иска да живее в твоето общество, защото си злобен, надут и недодялан.

цитирай
29. asktisho - най-после едно женско мнение,
21.02.2007 03:07
което да описва нагледно колко големи селяндури са италианците и какви ориенталци са мъжете им. Омръзна ми да слушам за южняшкия им темперамент и са пламенните им любовни авантюри. Преди няколко години се запознах с двама италианци, които ми дойдоха на гости, изпиха ми виното и започнаха да свалят жена ми пред мен, и двамата. Сигурен съм, че в тази страна живеят прекрасни и интелигентни хора, които никога не биха постъпили по този начин. Но почти се бях обезсърчил, че в българия има жена, която да не въздиша на всяка цена по мазните некъпани мачовци, само защото обичат да подвикват "белла, белла" след нея по улиците. Ми тука такава проява би се възприела като тотална селяния, а там - много романтични са италианските мъже, иначе сме големи гражданки....

Тихомир,

http://asktisho.wordpress.com

цитирай
30. corazson4e - PODOBNA SLU4KA
03.03.2007 01:28
Hola ot España!Ni6to ne me u4udva,ispancite sa sa6tite,no za smetka na tova sa super raskreposteni hora.Ve4e absolutno ni6to ne me u4udva - tuk sam 4 godini i sam sviknala.Za BG - smelo po patq kam EVROPA!!!!!!!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tessy
Категория: Тя и той
Прочетен: 572474
Постинги: 130
Коментари: 563
Гласове: 3592
Архив