Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2006 00:46 - Някоя добра дума за Неапол
Автор: tessy Категория: Тя и той   
Прочетен: 3197 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2006 01:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    image
  Нека разкажа и за хубавата страна на Италия, по- точно за Неапол. Той е един чудесен град. Мръсен, но чудесен и невероятно красив. Тя мръсотията е свързана пряко и с мафията, но за това може да говоря друг път, сега ще говоря само хубави неща.
      Тук са най- красивите църкви. Има ги в изобилие, коя от коя по- хубави, надпреварващи се във времето. В една от тях се случва даже и чудо. Кръвта на един светец се втечнява в точно определени дни, през останалото време е суха. Ако не се втечни, лоша година чака Неапол. Църквата е Дуомо, а светеца е Сан Дженаро, който е покровителя на Неапол. Единия ден е през май, а другия  е 19 септември.
image
      Тук се правят и така наречените "presepe"- та, имам в предвид, че никъде другаде не се правят. Представляват сцени от Библията, най-често присъства Исус, а най- интерпретираната сцена е самото му раждане. Продават се около Коледа, започват да ги продават от средата на ноември. Много са красиви, в най-различни рзмери, с различен брой фигурки, колкото по- голямо е презепито, толкова по-скъпо е, естествено. Цената им се определя също така и от трудоемкостта, защото се правят ръчно, всичко се лепи на ръка, използват се мъхове, листа, кори от дървета, тоест все натурални материали. Правят се през цялата година, а се продават само един месец, цели фамилии само с това се прехранват, защото никак не се правят бързо. Продава се само на една улица, която в разгара на коледната суматоха е така препълнена, че не може да се мине.
image
       Също така в околностите на Неапол, тоест в областите около града се прави и прословутата моцарела. Никъде другаде в Италия не се прави, само в регион Кампания. После естествено се разпространява в останалите области. Моцарелата е отлична за ядене първите 3 дни след приготвянето и. После губи част  от свежестта и качествата си.
       Нека не забравяме и за породата кучета неаполитански мастиф, която е създадена тук или за прословутото неаполитанско кафе.
      Казват, че Неапол е построен върху стар град, който е бил разрушен. За това говори и името му - "nea" и "polis", което на латински означава "нов град". За съжаление все още не съм открила от къде се влиза обаче. Навремето, когато е имало кризи в Италия и е създадена мафията, контрабандистите са криели там контрабандата си и са минавали оттам за да я разпространяват. Говори се, че сега това е канализацията.
      Има чудесни замъци с големи градини и паркове - "Castel del uovo", "Capo di Monte", "San Martino" и други. Има един център построен от американски архитекти, който се нарича "Centro dirazionale". Представлява десетина небостъргача. Наблизо е и пиаца "Гарибалди", където се събират в неделя всички чужденци.
image


      Улицата, която е до морето Виа "Киаиа" е много красива, за съжаление в Неапол няма хубав плаж, няма пясък, само камъни, което  не пречи лятно време доста хора да се пекат там. Но за сметка на това, околните селища предлагат доста добри плажове.
       Хората по принцип са топли и готови да помогнат, даже и да изглежда, че постоянно се карат, защото говорят много високо. Като темперамент се доближават до нас.
    Следва...

     


Тагове:   Неапол,   дума,


Гласувай:
0



1. bambola - :))
25.10.2006 01:33
:)))
цитирай
2. анонимен - tessy
25.10.2006 09:26
Надявам се, че ти харесва.
цитирай
3. анонимен - :)
01.11.2006 12:40
Dobre si opisala grada! Moite vpechatlenia ne sa tolkova polojitelni, no... Napoli e una bella citta:)
цитирай
4. анонимен - ot skoro mse poznavame , snaesh de
17.11.2006 12:20
da se pzasich , 4e Kamorata e tam, stavat mn stranni neshta, meko kazano :)
цитирай
5. анонимен - imeto na Naples
09.12.2006 18:45
името на Неапол е от гръцките колонисти от VІІІ - VІІ в. пр. Хр. и значи "нов град".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tessy
Категория: Тя и той
Прочетен: 572503
Постинги: 130
Коментари: 563
Гласове: 3592
Архив