Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2006 01:52 - Италия такава, каквато я виждам всеки ден- кухнята
Автор: tessy Категория: Тя и той   
Прочетен: 3215 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2006 23:22


А кухнята им, ах, кухнята...
Ние в България знаем само за спагетите и пицата. Но нямаме представа за всички други разновидности макарони, които съществуват тук. Водят се под общото име "паста". Паста се яде всеки ден и всеки италианец ще ви каже, че от нея не се пълнее, но това не е така, все едно да не се пълнее от хляб. Пастата се гарнира с всички възможни продукти. Най- странните "миксове" за мен бяха с боб, с леща, с нахут, с картофи. С тези свикнах. Други, с които така и не можах, и не ги ям са с тиква, с карфиол, с патладжан.
Хлябът често е с твърди кори, с дупка по средата, както и едни неща подобни на сухари, но още по- корави (това е така, защото са два пъти печени във фурна), които преди да се ядат се накисват във вода. Гарнират се евентуално с домати и олио.
Най- голяма новост тук са киселите млека "Yomo"- плодове и зеленчуци. Те са три разновидности- манго и тиква; домат и ягода и най- новото finocchieto (представлява един корен, който мирише ужасно, у нас не се яде, или поне не ми е известно) и ананас. Тук обичат да смесват вкусовете сладко- солено, което според тях е много хубаво. Едно от най- често приготвяните предястия е пъпеш с прошуто (предполагам, че всички знаете какво е прошутото, това е месо, по- често изсушено сурово, така нареченото "crudo", другото e "cotto", тоест минало е някаква обработка и е като нашата шунка това второто.Естествено, те си харесват повече първото.) Това предястие се смята за адски вкусно, направо деликатес. Също така, когато се приготвя прословутото "рагу" се добавят стафиди. За да е по- сладко. Естествено, не може да се мине и без прословутия чесън, който използват в промишлени количества. Интересно е, че не го ядат нито готвен, нито суров, просто го добавят за аромат. А после го изхвърлят или отделят.
Друго нещо, за което нямах никаква престава е обожанието им към всякакви треви. Ядат ги, нашата бледа коприва може да се засрами в ъгъла, а до нея нареден ще е лапада. Тук копривата не я ядат. Чудят се как може да я ядем в България. Но затова пък имат една дузина други треви, които ядат. Ядат цикория, това растение го има и у нас, но е билка и се събират цветовете му, а тук ядат листата. Адски горчиво е. Също така са издигнати в култ и така наречените "broccoli di rape", които не знам как се казват на български, но ги има и у нас. Това е една трева, която цъфти жълто- лятно време се вижда по полята, дава се на прасетата за да порастват големи. Няма да се спирам на всички видове треви, но мога да ви уверя, че списъка е  дълъг. Тревите могат да бъдат проготвени по различни начини- с боб, добавени в пица (затворена, която не се казва калцоне тук, а калашоне). Освен, че се ядат сварени, могат да ядат и пържени, приготвени с много олио и чесън, естествено.
Свинско месо почти не се яде, предимно говеждо и телешко. Без мазнини, а след птичия грип и потреблението на пилешко драстично е намаляло. Ако се правят паржоли, те трябва да са алангле.
Сладките им изделия не са нищо особено, всички се правят от едно и също тесто, само крема се променя. В крема често присъства и изварата.
Италианците са обсебени от манията да не напълнеят, не ядат много сладко. Също така много внимават да не им се вдигне холестерола, много внимават с кръвното, което наричат "тихият убиец". Това все пак е добре, защото живеят много дълго. В Италия има много столетници и адски много пенсионери.
Едно от хубавите неща е, че ядат много плодове и зеленчуци. Също така и много риба. Олиото "extravergine" е чудесно, защото не е мазно. Приготвено е от маслини, които са брани без да са узрели, така олиото е light. За пържене използват олио от царевица, от фъстъци или от соя. Слънчогледовото олио не се използва или в краен случай се слага на салата. Ако се пържи в  него, олиото става канцерогенно. А ние в България...



Тагове:   италия,   ден,   каквато,


Гласувай:
0



1. bambola - :)
23.10.2006 11:33
Обожавам италианската кухня. Цяло изкуство е да можеш да я приготвяш и да я цениш. Питам се има ли нещо което да ти харесва в Италия? Имам чуството че си наказана :)

цитирай
2. tessy - do bambola
23.10.2006 21:03
Ami kato obojawash italianskata kuhnq se omuji za italianec i mu gotvi, te i bez towa towa jelaqt ot jenite:) . Otnosno chuwstwoto ti, prosto spodelqm negativizmi, ne che nqmat hubawi neshta, prosto ne sum pisala za tqh:)
цитирай
3. bambola - :) dobar otgovor :)))
23.10.2006 21:51
shte chakam neshto hubavo, dano da ima. A .. za kuhniata, vse pak predpochitam frenskata kuhnia, zatova si vzeh franziuzin da mi gotvi :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tessy
Категория: Тя и той
Прочетен: 573989
Постинги: 130
Коментари: 563
Гласове: 3592
Архив